Idealne ciasto marchewkowe – przepis

Dziś mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe – najlepsze, jakie jadłam :) Dla mnie to znakomity substytut prawdziwego, domowego piernika – ja w marchewkowiec ładuję zwykle mnóstwo bakalii (które uwielbiam) i w efekcie powstaje aromatyczne, idealnie wilgotne ciacho, które na dodatek przygotowuje sie w kilka minut i bez ponoszenia większych kosztów. Jak mówiłam – ciasto idealne :)marchewkowiecSkładniki:

  • 133 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach surowej marchewki
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich + do smaku inne siekane bakalie (moje ulubione to: migdały, suszona żurawina, suszone morele, orzechy laskowe, pestki słonecznika, wiórki kokosowe) lub drobno pokrojone 1/2 tabliczki czekolady

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMasło lub margarynę rozpuścić, odstawić do przestudzenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, podłużną wysoką blaszkę (tak zwaną keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy.

Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodajemy marchewkę, później mąkę i resztę sypkich składników. Wlewamy przestudzony tłuszcz i wszystko mieszamy (tak, wiem, nie będzie to wyglądać zbyt apetycznie, ale to tylko tymczasowe wrażenie :)) Na koniec dodajemy bakalie i wylewamy wszystko na blachę. Pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka.  Po wyjęciu ciasta z piekarnika nieco je studzimy i zabieramy się za najciekawszą część – polewę! W życiu nie zgadniecie z czego będzie ona zrobiona :)

marchewkowiec Polewa:

  • 100 g serka topionego (neutralnego albo śmietankowego)
  • 100g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • bakalie do dekoracji (i przede wszystkim dla smaku!)

Masło i serek topiony rozpuszczamy w małym garnuszku. Dodajemy cukry i ucieramy na gładką masę do połączenia się składników i zagęszczenia się polewy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2-3 minuty. Tak przestudzonym wynalazkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy górę dodatkowymi bakaliami. Polewa zastyga dość szybko, ale nie twardnieje, daje się łatwo kroić i najważniejsze – smakuje przepysznie! Nigdy by mi do głowy nie przyszło, żeby z serka topionego robić polewę do ciasta, ale gwarantuję Wam, że na pewno Wam posmakuje :) Jakby ktoś był ciekawy, to oryginalny przepis znalazłam tutaj, lekko go tylko zmodyfikowałam na własne potrzeby.

Próbowaliście kiedyś ciasta marchewkowego? Uwierzcie mi, też na początku wydawało mi się niemożliwe, żeby z warzywa (!) zrobić taką pyszność, ale jak widać człowiek uczy się na własnych błędach – teraz to jeden z moich popisowych wypieków! A co najważniejsze – oprócz walorów smakowych dostajecie jeszcze te wszystkie dobre minerały i witaminy pochodzące z marchewek! Więc wiecie, to prawie takie lekarstwo ;) Tak, wiem, nie zawsze takimi „lekarstwami” da się wyleczyć wszystko (ja na przykład odkryłam ostatnio kwas hialuronowy na stawy oraz herbatę z czystka na infekcje – bajka), ale zawsze warto próbować :)

marchewkowiec

About the Author

PolishCookie

  • Agu

    Pierwszy raz piekłam i jadłam ciasto marchewkowe. Genialne. A ta polewa ^^ awesome!

    • Bardzo się cieszę że smakowało! Gratulejszyn! :)

      • Basiu, piekłam już ciasto marchewkowe z różnych przepisów, a ponieważ jestem łasuchem więc upiekę również z Twojego przepisu.babcia Ani

        • Ale super! Strasznie jestem ciekawa jak Pani bedzie smakowac moj marchewkowiec :) Aprobata Pani Babci – bezcenna! Pozdrawiam!