Motym ombre na ciasteczku

Po gradientowych paznokciach czas na ich jeszcze słodszą wersję! Do tego projektu użyłam ciemnoróżowego oraz bazowego białego  lukru królewskiego. Do podstawowego przepisu na cukrowe ciasteczka zamiast cukru waniliowego dodałam przyprawę do piernika oraz trochę cynamonu i imbiru, dzięki czemu mają ten wspaniały korzenny aromat i nieco ciemniejszy kolor.

Rozpoczęłam pracę od polukrowania ciastek na biało i pozostawiłam je do całkowitego wyschnięcia na parę godzin. Efekt cieniowania uzyskałam przy pomocy szerokiego miękkiego pędzla. Technika ta jest bardzo prosta – do małej ilości kolorowego lukru (w moim przypadku ciemnoróżowego) dodałam trochę wody, dzięki czemu się znacznie rozrzedził i pędzlem pomalowałam pierwszą, jasną warstwę na powierzchni ok. 3/4 ciastka.  Kiedy wyschło, dodalam więcej lukru i pomalowałam kolejną, ciemnejszą warstwę na 2/3 ciastka itd.. Wyglądało to mniej więcej tak:

Kiedy wszystko dobrze wyschło, cianką końcówką zrobiłam białe kropeczki na całej powierzchni ciasteczek. Gotowe ciasteczka można podziwiać poniżej:

 

About the Author

PolishCookie