W tym roku nie mam żywej choinki – zamiast tego postawiłam na bardziej minimalistyczne i ekologiczne zielone wieńce. To chyba oczywiste, że musiałam też zrobić świąteczne ciasteczka rustykalne z motywem wieńców, prawda? Nie mogłam się oprzeć ;)
Pewnie widzieliście już zajawkę tego zestawu na IG – sezon przedświąteczny był dla mnie szalenie męczący, dlatego z małym opóźnieniem (ale i z dumą!) przedstawiam Wam te zimowe ciacha – szykujcie się na prawdziwy „Winter Wonderland”.
Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić taką „drewnianą” teksturę na ciasteczkach, zajrzyjcie do tego wpisu – pokazywałam jak krok po kroku osiągnąć taki efekt na lukrze. Teraz jak tak patrzę na te okrągłe ciacha, to bardziej mi to przypomina ceglane tło niż drewniane, ale wiadomo, technika jest taka sama ;)
Zielone gałązki są oczywiście zrobione z lukru – przy takich zdobieniach warto korzystać z lukru królewskiego, który jest dość gęsty i podzielić pracę na kilka etapów, aby poszczególne fragmenty lukrowanej dekoracji nie zlały się ze sobą.
Ta sama dotyczy lukrowanych „wieńców” na ciasteczkowych drzwiach. Spójrzcie tylko na poniższe fotki, między każdym etapem pozwoliłam lukrowi nieco przeschnąć, dzięki czemu każda „igiełka” jest wyraźna.
Jak Wam się podoba moja tegoroczna wersja ciasteczek „Winter Wonderland”? Mam nadzieję, że trafi do Waszych serduszek i sprawi, że ten magiczny czas będzie jeszcze bardziej przytulny i klimatyczny!