No dobra, oficjalnie mamy wiosnę! Rozpoczynamy ją z tymi pięknymi, pełnymi koloru różanymi ciasteczkami! :)Może kojarzycie, że już jakiś czas temu pokazywałam Wam moje pierwsze próby wykonania różyczek z masy cukrowej (TUTAJ). Od tego momentu moje skille się nieco podniosły (przynajmniej lubię tak myśleć!), więc dziś chciałam Wam pokazać kolejną wersję tych pięknych kwiatków :) Do ich wykonania użyłam kolorowej masy cukrowej, kilku foremek w kształcie płatków oraz okrągłych i spiczastych narzędzi do dekoracji do uformowania cienkich płatków.
Przy tego typu ozdobach ważne jest, aby pozwolić im nieco przeschnąć i utrwalić swój kształt (wykorzystałam do tego opakowanie po czekoladkach – listki idealnie się w nie wpasowały tworząc łukowate kształty).
Kruche ciasteczka pokryłam błękitnym lukrem królewskim, na którym dodatkowo namalowałam białe lukrowe kropeczki. Kiedy lukier wysechł przytwierdziłam do niego zielone płatki oraz kwiatki.
U Was też taka piękna wiosna za oknem? Mam nadzieję, że już tak zostanie i niedługo takie kwiatuszki będziemy oglądać na żywo :) Udanej niedzieli wszystkim! :)
Róże z masy cukrowej – Tutorial
previous post