Ciasteczka z jadalnymi kwiatami

Za oknami już bardzo wiosennie, dlatego też dziś na blogu będzie szalenie kwiatowo – i to dosłownie! Po kilku eksperymentach przedstawiam Wam ciasteczka z jadalnymi kwiatami! Tak, możecie je w całości spałaszować, wyglądają pięknie, ale jak smakują? Zapraszam do dalszej lektury :)


jadalne bratki

Kwiaty, które widzicie na moich ciasteczkach to bratki. Pochodzą one z ekologicznej uprawy „Ogrodnictwo Lawenda”, która mieści się w Gdańsku i są całkowicie jadalne. Smakują trochę cierpko, ale w połączeniu z ciasteczkiem i masą cukrową komponowały się znakomicie :)

kwiaty jadalne

Więcej o jadalnych kwiatach pisałam Wam już w moim poradniku „Jak wybrać tort weselny” – pamiętajcie przede wszystkim o tym, aby kupując takie kwiaty upewnić się, że uprawa z której pochodzą nie jest zatruta żadnymi pestycydami ani środkami owadobójczymi. Bratki niestety nie mają długiego życia – przechowywane w lodówce trzymały mi się około 5 dni, ale kiedy przytwierdziłam je do ciasteczek szybko obeschły. Jeśli chcecie stworzyć podobne piękności to polecam umieścić na nich kwiaty bezpośrednio przed podaniem ich gościom, aby były maksymalnie świeże.

kwiaty jadalne na tort

Co myślicie o połaczeniu ciasteczek i jadalnych kwiatów? Prawda, że wyglądają cudownie wiosennie?

PS. Wszystkie te piękne zdjęcia zrobiła dla Was Malwina z bloga CookBlog.pl :)

orgodnictwo lawenda

About the Author

PolishCookie