- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- szczypta sody (opcjonalnie)
- 200g (1 kostka) miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru kryształ
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (około 2 łyżki)
- 2 jajka
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W tym momencie dobrze jest już wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
Brzegi foremek lekko zanurzamy w mące (aby nie przyklejały się do ciasta), odciskamy wzory w cieście i przenosimy ciasteczka na blachę. Pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy ponownie w folię, odkładamy do lodówki i powtarzamy to samo z drugą kulką ciasta. Jeśli na ciastkach pozostało dużo mąki można ją strzepnąć pędzelkiem lub delikatnie palcami.
W przypadku skomplikowanych wzorów ciasteczek, aby zapobiec ich nadmiernemu rośnięciu w piekarniku i późniejszej deformacji kształtu można wykonać następujący trik: