- 2 białka z dużych jajek
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- około 2,5 szklanki cukru pudru
Przeciąć nożem powierzchnię lukru w misce na głebokość ok. 2 cm i obserwować ile czasu potrzebuje aby powrócić do wyjściowego stanu jednolitego lukru. Są różne szkoły, ale najczęściej uznaje się, że do wypełniania ciastka idelny jest tzw. lukier 10-cio sekundowy, gęstszy może posłużyć do bardziej szczegółowych zdobień.
Tutaj są ładnie objaśnione różnice w gęstościach lukru i ich przeznaczenie:
Przy dekoracji ciastek pierwszą czynnością jest lukrowanie brzegów. Wyznaczamy tym samym granicę dla lukru tak, aby nie spłynął z ciastka i nadajemy kształt zdobieniu. Po namalowaniu konturów wypełniamy je sprawnie lukrem i rozprowadzamy go równomiernie na całej powierzchni. Do wypełnienia można użyć specjalnych woreczków do dekorowania ciast z końcówką z dość dużym otworem, bądź nałożyć je łyżeczką bezpośrednio na ciastko i lekko rozsmarować. Gdy kontury są wypełnione, dobrze jest delikatnie wstrząsnąć ciastkiem na boki w celu wyrównania lukru na całej jego powierzchni oraz przekłuć wykałaczką ewentualne bąbelki powietrza, które pojawiły się w trakcie lukrowania.