Przepis na lukier królewski

Lukier królewski (Royal icing) jest najpopularniejszym i najwygodniejszym lukrem do zdobienia. Jest bardzo trwały, gęsty, szybko zastyga i nadaje się do nawet najbardziej szczegółowych dekoracji. Podana masa powinna starczyć na pokrycie wszystkich ciastek upieczonych według przepisu na Klasyczne cukrowe ciasteczka.
Składniki:
  • 2 białka z dużych jajek
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • około 2,5 szklanki cukru pudru

 

pink
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Po trochu dodajemy do masy przesiany cukier puder i ciągle miksujemy na niskich obrotach kontrolując konsystencję lukru. Lukier powinien być gęsty, lejący się, ale nie płynny. Nie należy miksować masy zbyt długo, aby nie była zbyt napowietrzona – w przeciwnym wypadku podczas późniejszej dekoracji ciasteczek będą pojawiać się bąbelki powietrza.
Test widełek:
Podnieść widełki miksera – jeśli lukier zostaje przez chwilę na widełkach a po chwili powoli spływa gęstą masą – jest idealny. Jeśli ścieka natychmiast do miski – należy dodać więcej cukru. Jeśli trzyma się widełek i prawie w ogóle nie spływa – dodać odrobinę wody, mleka lub soku z cytryny.
Test noża:
Przeciąć nożem powierzchnię lukru w misce na głebokość ok. 2 cm i obserwować ile czasu potrzebuje aby powrócić do wyjściowego stanu jednolitego lukru. Są różne szkoły, ale najczęściej uznaje się, że do wypełniania ciastka idelny jest tzw. lukier 10-cio sekundowy, gęstszy może posłużyć do bardziej szczegółowych zdobień.
Uwaga! Lukier zastyga przy kontakcie z powietrzem, dlatego bardzo istotne jest, aby po jego zrobieniu trzymać go ciągle pod przykryciem (np. folią spożywczą).
 SantasGloves06

Przy dekoracji ciastek pierwszą czynnością jest lukrowanie brzegów. Wyznaczamy tym samym granicę dla lukru tak, aby nie spłynął z ciastka i nadajemy kształt zdobieniu. Po namalowaniu konturów wypełniamy je  sprawnie lukrem i rozprowadzamy go równomiernie na całej powierzchni. Do wypełnienia można użyć specjalnych woreczków do dekorowania ciast z końcówką z dość dużym otworem, bądź nałożyć je łyżeczką bezpośrednio na ciastko i lekko rozsmarować. Gdy kontury są wypełnione, dobrze jest delikatnie wstrząsnąć ciastkiem na boki w celu wyrównania lukru na całej jego powierzchni oraz przekłuć wykałaczką ewentualne bąbelki powietrza, które pojawiły się w trakcie lukrowania.

Krok_2
Jeśli chcemy dodatkowo ozdobić nasz wypiek cukrem do dekoracji, jadalnymi perełkami, posypką, jadalnymi cekinami, konfetti czy kwiatami to robimy to gdy lukier jest jeszcze mokry – po jego zastygnięciu będzie to niemożliwe.
 
CupcakeCookies01
Lukier zastyga zazwyczaj od 30 minut do nawet kilku godzin w zależności od jego gęstości oraz temperatury i wilgotności powietrza w kuchni. Nie należy wkładać ciasteczek ozdobionych lukrem do lodówki, ponieważ lukier może zmięknąć i zacząć się kleić.

 Po zastygnięciu lukru ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni w zamkniętym szczelnie pojemniczku, najlepiej przełożone papierem do pieczenia lub celofanem (aby się na pewno nie skleiły).

pc-022

About the Author

PolishCookie

  • Agu

    Czy łączyłaś kiedyś lukier królewski z lukrem plastycznym? Wiem, że niektóre masy czy np pisaki w żelu rozpuszczają lukier plastyczny. Jednak jedno i drugie jest na bazie pudru, więc może tutaj jest kompatybilność. Chcę zrobić tort pokryty lukrem plastycznym ze zdobieniami z królewskiego.

    • Zdarzało mi się zdobić lukrem królewskim ciasteczka pokryte masą cukrową (na przykład tutaj: http://www.polishcookies.pl/tag/101-dalmatynczykow/) i nie było z tym problemu o ile lukier nie był za mokry. Pisaki w żelu mogą rozpuszczać masę ponieważ zawierają wodę., jeśli będziesz chciała lukrem zdobić tort to i tak raczej będziesz używać lukru w miarę gęstego więc wszystko powinno być ok :)

  • Agu

    Zapewne zrobię gęsty. To ma być taki wzór http://1.bp.blogspot.com/-OvCffBm1F8Q/UKfB07koj9I/AAAAAAAAFAk/e2zfuA3HOPA/s1600/IMGP2380-20121117.jpg i stwierdziłam, że dla paru pasków nie będę kupowała lukru plastycznego. A do tego zrobię w podobnym klimacie dodatkowo ciastka z lukru ;)

    • Chyba dla jakiegoś fana Pink Floyd :) Możesz ewentualnie kupić paczuszkę białej masy i spróbować ją zafarbować.. No i lukier będzie musiał być dość gęsty żeby nie spłynął z takiego sferycznego ciasta :)

      • Agu

        Już robiłam kilka tortów plastycznym i wycinanie różnych rzeczy samym nożem nie daje ładnego efektu. Dlatego postanowiłam spróbować z królewskim.
        Co roku jest inny temat urodzin to i tort musi pasować. Ciastka z The Wall chcę zrobić ;)

        • Fajnie, lubię takie muzyczne motywy :) Powodzenia życzę przy tworzeniu tortu i ciasteczek! :)

          • Agu

            Zrobiłam tort.
            Zrobiłam ciasteczka.
            Nie zrobiłam żadnych zdjęć.
            :/

            Ale jubilat był bardzo zadowolony, a goście pod wrażeniem ;)

            • Zdarza się :) Najważniejsze, że jubilat i goście zadowoleni – gratuluję :)

  • a jakich barwników używasz do lukru? pamiętam, że kupiłam kiedyś w tubce z dr oetkera i do kremu był spoko – myślisz, że tutaj też się sprawdzi? możesz polecić jakieś, które dostanę stacjonarnie, np. w dużych marketach? ;) dużo pytań, ale jak zobaczyłam Twojego króla lwa na fejsie, poczułam wielką motywację do zrobienia ciasteczek :3

    • Używałam tego barwnika od Dr. Oetker’a to się wypowiem :) Generalnie nie spotkałam się z innymi barwnikami gdzieś w stacjonarnych sklepach, więc raczej nie masz co szukać alternatywy. Ja zazwyczaj zamawiam w internecie inne barwniki, głównie żelowe albo w proszku. Te Dr. Oetker’a nie są złe, ale musisz pamiętać, że są one dość rzadkie. Zwrócić uwagę na konsystencję lukru i przygotuj lukier nieco gęstszy niż docelowo ma być, ponieważ po dodaniu tego barwnika nieco się on rozcieńczy i może Ci na przykład nie trzymać kształtu… Te barwniki do samego nadawania lukrowi koloru są wporzo (albo do kremów właśnie), ale do malowania pędzelkiem po ciachach polecam raczej te gęstsze, żelowe barwniki, to właśnie one po zaschnięciu tak ładnie błyszczą tak jak na tych ciasteczkach z Królem Lwem :)

      • dziękuję za odpowiedź ;) będę kombinowała w najbliższy weekend pewnie ;D

  • Pingback: cukrowe ciasteczka – jadalne OZDOBY CHOINKOWE – DIY | M&M cooking()