Ciastka z czekoladą – przepis

Ciasteczka te są jednym z moich tzw. wypieków na szybko. Klasyczne chocolate chip cookies z lekko słonawą nutką są kruche, nie za słodkie i wręcz rozpływają się w ustach. Z podanej ilości składników wychodzi mi około 40 sporych ciasteczek, można je długo przechowywać i robi się je w naprawdę ekspresowym tempie. Przepis pochodzi stąd.
Ciasteczka z czekoladą
Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 2 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kostka masła w pokojowej temperaturze (200g)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 czekolada (mleczna lub deserowa) drobno pokrojona lub 1/2 szklanki czekoladowych kropelek (100g)
  • 1/2 łyżeczki soli
Przepis:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
2. Najpierw mieszamy i przesiewamy razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Odstawiamy na bok.
3. W małej misce ubijamy sztywną pianę z białka, dodajemy żółtko, mieszamy dokładnie i również odstawiamy na bok.
4. W dużej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ok. 2 minuty). Dodajemy ubite jajko i miksujemy do połączenia się składników. Do masy powoli dokładamy miksturę z mąki, soli, proszku i sody i mieszamy mikserem na wolnych obrotach (ja w tym momencie zmieniam końcowkę z „piórek” na „świderki” żeby nie przegrzac miksera). Gdy masy się połączą wyłączamy mikser, dosypujemy czekoladę i mieszamy łyżką lub szpatułką.

Ciasteczka z czekoladą

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce lekko je spłaszczając (można również nakładać je łyżką do lodów) w odległości około 5 – 7 cm od siebie (uwaga, trochę urosną!).

Ciasteczka z czekoladą

Pieczemy ok. 15 minut aż się zarumienią na brzegach. Po upieczeniu chłodzimy na blaszce kilka minut, następnie przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka mogą być przechowywane nawet tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku. Nie powiem Wam ile dokładnie mogą leżeć, bo nigdy dłużej niż kilka dni u mnie nie wytrzymały – zawsze znalazł się  jakiś ciasteczkowy potwór, ktory je pochłonął :)
Ciasteczka z czekoladą Tak à propos Ciasteczkowego Potwora – nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem tematycznych paznokci ;) Ciasteczka z czekoladą

About the Author

PolishCookie

  • Agu

    A jak dam zwykłą czekoladę w kawałkach? Może w mniejszych ilościach po prostu… Chcę je zrobić, a ni widu, ni słychu kropelek w sklepach. Z internetu nie dotrze na czas…

    • Ja czasem dawałam czekoladę pokrojoną w kawałeczki i ciacha wychodziły równie pyszne :) Także śmiało możesz sobie kropelki odpuścić :)

      • Agu

        A jakąś konkretną polecasz?

        • Na pewno polecam prawdziwą czekoladę, nie te czekoladopodobne wyroby :) Ja lubię gorzką, zazwyczaj kupuję Wedlowską, bo według mnie jest najsmaczniejsza, ale mleczna też daje radę w ciasteczkach :)

          • Agu

            Dobra, zrobiłam z mleczną czekoladą i taki sam szał… Ale!
            Co zrobić, żeby były z taka kopułką po wyciągnięciu? Zawsze są takie półokrągłe, a jak wyjmę to opadają na płaskie placki ;/

            • Możesz spróbować dać trochę więcej mąki, żeby miały bardziej zwartą strukturę – urosną mniej ale też mniej opadną… Aha, i lepiej nie piec ich na termoobiegu, który je właśnie tak „pompuje” – ja piekę na górnej+dolnej grzałce :) Daj znać czy pomogłam :)

              • Agu

                Nie używam termoobiegu właśnie. Ale dawałam sam biały cukier, może to dlatego. Kolejne upiekę z brązowym. Ale nie tak prędko, bo kalorie czuwają ;)