Słodkie całuski – ciasteczka

Wiecie jakie powinne być całuski? Słodkie! Zawsze najsłodsze jak tylko się da :) Dziś proponuję Wam bardzo proste, ale jakże efektowne ciasteczka w kształcie ust. Wydaje mi się, że będą idealne na wieczór panieński lub na weselny słodki stół – w końcu nic tak nie sprzyja skradzionym pocałunkom jak szalona impreza!

ciasteczka love

Ciacha te to moje klasyczne kruche ciasteczka (przepis TUTAJ) ozdobione czerwonym lukrem królewskim. Aby uniknąć zlania się górnej i dolnej części ust najpierw namalowałam jedną, odczekałam jakies pół godziny aż lukier lekko zaschnie (wystarczy kilkanaście minut, aby wierzchnia warstwa utworzyła taką zwartą powierzchnię) i dopiero później namalowałam drugą. Białym lukrem dodałam rozjaśnienia w miejscach, gdzie padałoby na usta światło, aby nadać im trochę dodatkowego wymiaru.

Co sądzicie o takich ciasteczkach? Tak, wiem, byłyby idealne na Walentynki, ale przecież każdy dzień w roku jest warty okazania innym ciepłych uczuć, prawda? :)

czerwone usta

About the Author

PolishCookie

  • Patrycja Ślesińska

    Ten brokat jadalny? Kiedyś dzieciom kupiłam w markecie takie brokatowe żele do zdobienia ale nie dawały takiego efektu :/

    • Tu użyłam takiego specjalnego brokatu do dekoracji spożywczych – jest sypki, więc może dlatego daje inny efekt niż taki żelowy :) Niedługo zrobię cały wpis o brokatach do ciasteczek, tam znajdziesz więcej informacji na ten temat!

      • Patrycja Ślesińska

        O to fajnie, gotować nie cierpię ale piec kocham tylko że już mam dość zwykłych babek i ciast.. mam ochotę na coś innego :)

        • W takiej sytuacji ciasteczka są idealnym rozwiązaniem! :)

          • Patrycja Ślesińska

            Poszperałam trochę w Twoim blogu i oczywiście narobiłaś mi mega smaka na słodkości ale mam pytanie czy masz jakiś sprawdzony przepis na biszkopt tortowy i masę tortową? Moje dzieciaki mają niebawem urodziny i chciałabym pierwszy raz sama coś upiec a nie kupować..A jeszcze pytanie odnośnie przepisu na muffinki.. ta maślanka to ma mieć temperaturę pokojową czy z lodówki? I jakie jaja najlepiej ubijać z cukrem- schłodzone czy takie, które postały trochę w temp. pokojowej? Buziaki :)

            • Ja do tortów zazwyczaj korzystam z tego przepisu na biszkopt:
              http://wizaz.pl/kulinaria/przepis,671,biszkopt-sprawdzony-przepis
              Torty zazwyczaj przekładam kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, czasami go zmieniam dodając różne bajery typu sok z cytryny, posiekane orzechy albo kakao, to już zależy od smaku :)

              Co do maślanki to ja daję ją prosto z lodówki, jajka natomiast zawsze lepiej ubijać w temperaturze pokojowej – kryształki cukru łatwiej się wtedy łączą w gładką masę, bo się szybciej rozpuszczą w wyższej temperaturze – mam nadzieję, że pomogłam :)

              • Patrycja Ślesińska

                Pomogłaś i to bardzo tylko mam jeszcze jedną „zagadkę”.. Wolę używać do kremów cukru pudru zamiast cukru zwykłego bo się boję, że mi będzie zgrzytać między zębami.. Jest jakiś przelicznik odnośnie tych składników czy po prostu szklanka cukru pudru równa się szklance cukru diamant?
                P.S. Wybacz, że męczę Cię pytaniami ale nie chcę ryzykować wyrzuceniem tortu do śmieci bo chociaż lubię piec to zazwyczaj robię babki i ciasta typu placki z owocami lub ciasteczka.. :)

                • Wybacz, że dopiero teraz odpisuję, jakoś umknęła mi Twoja wiadomość :) Jeśli chodzi o przeliczniki, to ja cukier puder liczę tak jak mąkę – 1 szklanka (250ml) to 170g cukru pudru, nie do końca można tu przeliczać wprost cukier kryształ na puder ze względu na inne objętości i masy tych produktów :)