Co to jest Fault Line Cake?
Fault Line Cake to sposób dekoracji tortu, który wygląda, jakby jego środkowa część została “wyrwana”, aby pokazać jego wnętrze. Co ciekawe, bardzo często to wnętrze wcale nie jest tym, na co wygląda, ale o tym później.
Ten trend aktualnie podbija Instagram i Pinteresta – i wcale mnie to nie dziwi. Wręcz przeciwnie, przeczuwam, że ta obsesja jeszcze się rozprzestrzeni i ciasta “fault line cake” przejdą do kanonu klasycznych dekoracji takich jak na przykład ombre czy naked cake.
IG:sugargeekshow, IG:bakingwithblondie
Kto wymyślił Fault Line Cake?
Przeprowadziłam małe śledztwo na Instagramie i dotarłam do cukiernika Camilo Murcia, który pochodzi z Kolumbii, ale aktualnie prowadzi swoją pracownię w Australii. Znajdziecie go na Insta pod nazwą @by.Aletoso. Jego torty charakteryzują się prostą formą, ale zawsze z szalonym, często abstrakcyjnym dodatkiem. Często zauważyć można dekoracje z barwionego papieru ryżowego (spójrzcie na to zdjęcie), a także wykończenie w jego autorskiej metodzie “sztucznego zamszu” >KLIK<. Tak, jest coś takiego jak tradycyjny “zamsz” do dekoracji tortów w formie czekoladowego spray’u, ale Camilo stworzył coś zupełnie innego.
Warto dodać, że w 2019 roku Camilo wygrał tytuł „Buttercream Artist of the Year” i „Teacher of the Year”, a także zajął pierwsze miejsce w kategorii „Contemporary Art in Buttercream” w prestiżowym konkursie International Cake Show w Brisbane. Koniecznie dodajcie jego konto do obserwowanych na IG, bo jest on jednym z wybitnych twórców, którzy kreują nowe trendy w cukierniczym świecie!
IG: marycake_sweets, IG: by.aletoso
Pierwszy tort typu Fault Line Cake
Byłam bardzo zaskoczona faktem, że pierwsze tego typu zdobienie wykonał on już w lipcu 2018 roku! Był to tort zamówiony przez pracowników pewnej firmy dla ich szefa. Boss pracował w mieście, ale był miłośnikiem oceanu i spędzał wszystkie weekendy nad wodą. Camilo miał pomysł na pokazanie ukrytej części tortu, tak samo jak ukryta była nietypowa pasja tego biznesmena. Nazwał tort “Gdzie jest Nemo” – jako oczywiste odniesienie do filmu, ale również jako metaforę szukania swojej wewnętrznej pasji. Tort prezentował się tak:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Sam trend Fault Line Cake podbija internet dopiero od kilku tygodni, ale szturmem zdobywa serca kolejnych cukierników i ich klientów. Dotarłam do ciekawych statystyk: w maju tego roku na IG zaledwie 256 zdjęć było oznaczonych hasztagiem #faultlinecake. W momencie publikacji tego wpisu jest już ich ponad 20.000 (dokładnie: 20 018).
IG: susiemakescakes, by.aletoso
Jak zrobić Fault Line Cake?
Jest kilka metod stworzenia tego efektu “oderwanego” tortu. Najpopularniejsza technika to po prostu dodanie dekoracji mniej więcej w połowie wysokości ciasta. Czasem stosuje się również środkowe pięterka tortu o nieco mniejszej średnicy niż te zewnętrzne (pamiętajcie, aby w takiej sytuacji górne, większe piętro położyć na podkładce o takiej samej średnicy, aby jego boki nie opadły!). Tort musi być już oczywiście złożony i obłożony wstępnie kremem. Nad i pod pasmem dekoracji dodaje się sporą warstwę kremu maślanego, który następnie zdrapuje się tworząc gładką powierzchnię. Trik polega na pozostawieniu surowej, nieregularnej linii kremu po środku, to właśnie ona daje ten efekt “oderwania” fragmentu dekoracji. Cukiernicy często dodatkowo podkreślają te nierówności malując jej dodatkowo na kontrastowy lub metaliczny kolor.
Tutaj znajdziecie przystępny tutorial pokazujący ten proces:
Fault Line Cake – inspiracje
Jak to zwykle bywa w internecie, trendy ewoluują. Wnętrze tortu to nie tylko kontrastujący kolor kremu – często dodawane są tam owoce (np. truskawki lub cytryny), słodycze (ciasteczka lub czekoladki), a także dziecięce postaci wręcz “wychodzące” ze środka tortu. Wewnętrzną część tortu można zastąpić nawet półprzezroczystą galaretką! Zebrałam dla Was kilka najciekawszych inspiracji, które wpadły mi w oko, ale na pewno będę dalej obserwować ten trend, aby sprawdzić jak daleko w swojej kreatywności mogą się posunąć tortowi mistrzowie :)
marianarrizon, thelittleblogofvegan
IG: theplumpstrawberry, IG: by.aletoso
IG: loveleighscakery, IG: macaronsbymo
Jak Wam się podoba ten trend? Która wersja #FaultLineCake najbardziej Was zaskoczyła? A może spróbujecie sami przygotować takie zdobienie na najbliższą słodką okazję? Dajcie znać, bo jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.
Koniecznie przeklikajcie podlinkowane konta autorów tych wszystkich dzieł i zostawcie im morze serduszek – niech wiedzą, że ich praca nie poszła na marne :)